понеделник, 29 февруари 2016 г.

Как да улесним живота си чрез системи? – част 2

След като Ви представихме какво е да съставяме системи и да организираме дейностите си чрез тях в първата част, днес ще продължим  с номер 4, 5 и 6 от списъка. 
4Когато системата се повтаря, тя се усвоява по-лесно.
Ако не искате цял живот да се чудите откъде „да я подхванете” и да губите време с дейности, които си противоречат, отново изход е систематизирането.

Това означава, че начинът, по който действате, трябва да е сихронизиран.  Повтаряйте това, което правите и така то ще се превърне във Ваш навик. Когато усвоите нещо, можете да го делегирате, да го рационализирате и така то ще отнема по-малко от времето Ви.

При изграждането на система, те трябва да следвате логична прогресия от началото до края. Елиминирайте съкращенията на прогресията, след това се опишете това, което правите. Направете го с учебна цел. Обяснете действията си стъпка по стъпка. Ще се убедите, че това може да Ви е от полза.

Включете стандарти, ограничения и други критерии, както и, когато е приложимо: как да преминете от едно действие към друго? Отбележете още колко време ще изгубите за всяка стъпка? Колко средства трябва да се използвате? Какъв е критерият Ви за приемлив изход?


5Системата Ви дава предвидимост

Добрата система ще Ви помогне да прогнозирате това, което може да се случи.
Първо, системата Ви дава възможност да предскажете какво ще изисква всяка задача или каква цел ще осъществите чрез системата: колко време ще Ви отнеме изпълнението  на определена задача, колко ресурси, колко често трябва да се прави. Така системата Ви позволява да изпълнявате една задача по същия начин, всеки път. Ето откъде ще дойде предвидимостта.

Представете си състояние, в което можете да кажете  с увереност:  "Днес ще напиша блог пост и това ще ми отнеме един час", а след това бързо и лесно да подготвите цялата необходима работа за публикуване на блог пост в рамките на точно това време.

Второ, системата осигурява известна предвидимост за всички компоненти от нея. Тъй като се използва по същия начин, всеки път, можете да започнете да получавате данни за дейностите: написани думи, направени повторения, изразходени калории, необходимо гориво, телефонни разговори и отговори и т.н. Всичко това е част от повторяемата система и то може да бъде проследено - проследяването и получаването на данни позволява да анализирате и да намерите по-добри модели в рамките на данните.

А намирането на модели е от ключово значение за бъдещите прогнози и има приложение от метеорологията до финансовото планиране. Изграждането и събирането на данни в системата Ви е от полза, защото ако не правите това, никога няма да разберете къде грешите или губите излишно време.

6. Всяка система трябва да бъде подлагана на въпроси и анализ постоянно

Системите никога не са перфектни. Нашите нужди се променят, появяват се препятствия, които трябва да се преодолеят, целите, които искаме да постигнем – също се променят. Системите никога не могат да бъдат статични. Не очаквайте, че когато съставите система за себе си, тя ще работи постоянно и гладко.

Осъществяването и прилагането на системи е първото ниво от систематизирания подход. Увереното регулиране и дори освобождаването от системи се случва, когато те вече не работят на второ ниво. Не забравяйте, че системата никога не е цел сама по себе си - това е средство за постигане на определената цел. Когато целта вече не е от значение или системата вече не е в помощ за постигането ѝ ефективно,  това означава,  че е време за промяна. Ако целта е без значение, освободете се и от системата. Ако пък системата е остаряла, актуализирайте я!

Има и моменти, когато ние просто се отегчаваме или вече не ползваме помощта на системата. Това са основателни причини да я коригирате или отхвърлите. Вашите лични желания и предпочитания са от значение - ако не Ви харесва да използвате системи, просто се отървете от тях.


Пазете се от системата като средство за отлагане. Ако тя не се променя, знайте, че се превръща в начин да се избегнат важни задачи, определени ограничения за Вас. Насрочвайте редовно време (месечни, тримесечни, или в края на продуктивната седмица) за възстановяване, тестване и приспособяване на системите. Изисквайте го от себе си, за да получите най-важната работа за Вас, извършена по най-ефективния начин. След това можете да усъвършенствате своите системи, така че да са приятни, интересни, ефективни, без да позволявате на процеса да се превърне в процес на избягване и отлагане.

Надяваме се да сме Ви били от полза. Следете какво правите и се опитайте да го организирате по най-добрия за Вас начин.


Междувременно можете да ни откриете ТУК, ако имате нужда от онлайн услуги.


Източник материал: http://www.asianefficiency.com/


сряда, 24 февруари 2016 г.

„Жената е свещена. Жената, която обичаш, два пъти повече”, Александър Дюма

За историята на 8-ми март и как го честват различните страни

Днес решихме да посветим няколко реда на същността, историята и красотата на един празник, посветен на нежната половинка от човечеството. Международният ден на жената – 8 март – един от най-цветните празници, който всяка година ни носи първото усещане за настъпващата пролет. Всяка година идва с ухание на цветя и идея да подарим малко любов! Любов, поднесена с по-специално отношение на всяка една жена в живота ни, която го прави по-поносим, по-пъстър и по-красив.


Много се е писало и много ще се изпише за фееричната същност на жената и никога няма да бъде достатъчно. Това е необятна тема, която на този ден, излиза на преден план, въпреки че празникът се поражда по малко по-различни подбуди, през далечната 1857 г. 


Денят е 8 март, мястото е Ню Йорк – първият протест на жени в историята, породен от лошите условия на труд и ниското заплащане… От този ден насетне, малко по малко, крачка по крачка, започва дългата борба на жените да постигнат равенство с мъжете. Преминава се през много различни трансформации на идеята за този ден, която всъщност се заражда в началото на 20 век, след индустриализацията и икономическата експанзия. С течение на времето празникът става все по-широко приет и се превръща в официален за много държави. През 1977 г. Общото събрание на ООН, също обявява 8 март за Международен ден на правата на жените. И така до днес, когато всеки вижда и чувства този ден по своему и го отбелязва по начин, който сам избира.

В България го приемаме по-скоро като празник на майката. Поне така са ни учили в училище, нали? А и за повечето мъже това тълкование е доста по-удобно. Но все повече във времето, тази представа се променя и 8 март се превръща в празника на Жената – майка, съпруга, приятелка, дъщеря – жената като такава. Затова и отбелязването му тук е много разнообразно. Някои го посвещават на половинките си, някои на децата си, а някои на приятелките си. Така сме си в България - всеки празнува, както обича! Но пък има държави, които имат по-конкретни и утвърдени традиции за празника.

Нека подкрепим с примери…

Италия – темпераментна страна с темпераментни жени. На този празник жените в Италия посвещават времето на приятелките си. Празнуват по женски, като се възползват от много търговски насочено внимание – безплатен вход в барове, дискотеки, мъжки стриптийз клубове и партита само за жени. Като казаното дотук в никакъв случай не изключва задължителните жестове от страна на техните мъже – подаръци, цветя и всякакви прояви на любов - всички тези очаквания си остават в сила!
Виетнам – денят на жената в тази страна има много по-стари корени. Във Виетнам 8-ми март се чества от близо две хиляди години. Историята му тръгва от сестрите Чънг – две храбри жени, които са предпочели да жертват живота си пред това да пожертват свободата си, което се случва по време на освободителната война на виетнамския народ срещу китайската агресия. Една истински вдъхновяваща история за силата на женската душа!




Русия – празникът на жената се отбелязва като официален празник и неработен ден. В Русия 8-ми март се посвещава главно на майката. Децата приготвят малки изненади за своите майки и баби, за да покажат обичта си към тях и да ги зарадват. Всяка жена там бива обсипвана с много внимание, комплименти и цветя.
Има още много, много примери…но както знаем - различни култури, различна история, различни разбирания. Затова и този празник е толкова многолик, толкова цветен и толкова разпространен - защото в него има много място за въображение. И така… това е! Навсякъде си има един ден в година, който е посветен на жената и тя, както и нейните желания, са с приоритет!

И мисля, че сега е моментът да спомена, че съществува едно известно правило за Мъжете, свързано с 8 март. Говори се, че истинските кавалери дават право на 8 желания на жената до себе си, които те се задължават да изпълнят през осмия ден на месец март!

Е, господа, считайте се за предизвикани!










вторник, 16 февруари 2016 г.

Как да улесним ежедневието си чрез системи? – част 1

Животът е огромен, непредсказуем и сложен.
Ще Ви разкажем за един интересен метод , които се нарича „системно мислене”. Системното мислене ни позволява да поемем  контрола на част от живота си, да го сведем до управляем набор от входове и изходи, както и установяване на предвидимост. Накратко системното мислене е Ваша собствена схема на действия, която има за цел да минимизира психическите Ви ресурси и разпокъсването между различните задачи.
Нека видим по-подробно какво представлява „системното мислене”.


     Системата е създадена, за да направи една цел постижима.
Добрата система не съществува сама за себе си. Тя служи на целта.  Ето защо преди изграждането на система, е необходима добре дефинирана цел.
Ние често работим с микс от инструменти и методи в главата си, които добавяме един към друг по различно време, за да вършим задълженията и ангажиментите си. Но тъй като нашите средства за постигане на тези дейности не са изградени с обединяваща цел в ума, те често  създават съботаж едни за други. Може да е толкова удобно и да ни се струва, че това, което правим е в хармония едно с друго,  обаче понякога се оказва, че не виждаме вътрешно присъщия конфликт между тях.

Какво означава това?
Например може да сте свикнали да правите упражненията си през нощта (навик, добит в университета или другаде) или да прекарвате време с децата си преди лягане (метод, препоръчан Ви от приятел или родител) и също така знаете, че трябва да си легнете рано, защото  трябва да станете навреме и да имате продуктивна сутрин. Това е чудесно, но само ако имаше достатъчно време в една вечер и Вие не се чувствахте напрегнати и стресирани, без да знаете защо.

Взети поотделно, всеки един от тези навици е прекрасна идея. Ако бъдат изпълнявани заедно, те просто не работят. А какъв е резултатът – Вие се чувствате провалени и неудовлетворени. Ето защо трябва да избягвате компоненти и дейности, които се самоизключват и няма как да извършвате едновременно. За да сработи системното мислене, трябва да изберете цел и след това да изградите съответната система за постигането ѝ.

Системата е толкова ефективна, колкото е възможно.
Когато една система е предназначена да осъществи дадена цел, всички компоненти могат да бъдат планирани и въведени, за да направят това възможно най-ефективно. Системите спомагат за намаляване на конфликтите (което намалява използването на мисловните Ви ресурси), защото всичко се движи към една единствена цел.
При изграждането на системата, първо искаме да определим целта. Тогава след изброяване на необходимите стъпки, разгледайте отблизо и детайлно. Колко от тези стъпки са необходими? Кои от тях са повтарящи се и кои са приоритетни? Как може стъпките да бъдат опростени? 


Често правим неща по определен начин, без никакви основания. Когато съзнателно преглеждаме  методите си, можем да видим много припокриване, ненужната работа, или обратни едни на други действия, които могат да бъдат избегнати и премахнати. За да се изградите добра собствена система, запазете само необходимите компоненти. Този вид контрол минимизира излишъка на действия и време, свежда до минимум необходимите ресурси и увеличава продуктивността в системата.

Системата Ви на действия трябва да съдържа всичко нужно, за да постигнете целта си
Колко пъти сте се опитали да направите една задача, каквато и да е тя -  от фактуриране, градинарството, пускане на пералня, за да откриете, че не разполагате с цялата информация или инструментите, от които се нуждаете, за да свършите всичко?

Изключително разочароващо и непродуктивно е да се спре и да се търсят необходимите неща.  Често  това чувство на неудовлетвореност и забавяне води до изоставяне на задачата на заден план. Това изоставяне, за съжаление само обърква ситуацията, останалите задължения се трупат, мозъкът ни се натоварва отново с информация и мисли за организация на дейностите. Когато задачата се подхване отново, тя дори отнема повече време, защото е нужна нова настройка и нагласа за извършване на дейността. Изводът – не отлагайте, а…

…Систематизирайте!

Всяка задача, която трябва да извършите многократно, дори ако това е само веднъж годишно, може да бъде подпомогната от система. Тя може да бъде проста, но трябва да съдържа цялата информация и инструменти, необходими за изпълнението на своята мисия. Ако това не стане, това не е цялостна система, а е наполовина изградена и е неизползваема.

При изграждането на системното мислене,  трябва да се настроите психически от първата до последната стъпка по пътя към крайната цел. На всяка стъпка може да се запитате от какви инструменти, ресурси, информация или хора може да се нуждаете. След това или ги поставете в определено за целта място или изградете възможно най-лесния метод за получаване на това, което  Ви трябва, за да имате достъп до него, когато Ви потрябва. Като част от системата, планирайте редовно време за попълване на запасите от ресурси, които системата изисква.

В следващата част ще допълним изгледа към системното мислене, а ако проявявате интерес към поставянето на цели, разгледайте тематична статия ТУК.

Ние оставаме на разположение: ТУК.

Източник материал: http://www.asianefficiency.com/


четвъртък, 11 февруари 2016 г.

„Продажбата винаги е възможна просто човек трябва да преодолее своята негативна нагласа”,Милен Драганов

Продължаваме, продължаваме! Така и така сме в серия, бързаме да Ви представим и още един от нас, но този път е Той – Милен Драганов! Той също е част от търговския екип на Бизнес информационен каталог и сега ще му зададем няколко въпроса, за да разберем как се чувства като част от нас, какви трудности е срещнал и какво го мотивира да продължава напред!

А какво бихме казали ние за него?
Решителен, отговорен, винаги положително настроен, усмихнат и много настоятелен. Може да не знае какво ще прави утре, но със сигурност знае какво иска от бъдещето и няма нищо против да изчака, колкото е необходимо, за да го получи. Разумен, практичен и много земен – нашето момче – Милен!

Как се чувстваш във фирма Нител М?

Във фирма Нител М се чувствам просто идеално.Това е така поради ред причини. Колективът е просто перфектен сплотен и единен, когато някой се затрудни не ти се карат, а ти помагат.Когато вляза в офиса, макар и рано и на всички около теб да им се спи, са усмихнати и весели - готови да покоряват върхове. Това не е само фирма, в която отиваш и сядаш като поредния работник - има отношения в екипа и те карат да ги чувстваш като семейство, не просто колеги.

Ти си част от отдел Продажби на Бизнес Информационен Каталог, което никак не е лесна задача? Кое според теб прави продажбата възможна?

Продажбата винаги е възможна, просто човек трябва да преодолее своята негативна нагласа. Винаги трябва да си уверен в себе си и услугата, която предлагаш. Дори когато някой ти откаже, не трябва да позволяваш това да те демотивира. Отговор „НЕ” за мен е нещо, което не трябва да позволявам.


Кое те мотивира в работата? В какво намираш стимул да продаваш повече и повече?

- Да съм доволен от себе си, като знам, че съм се справил със задачата;
- Да знам, че екипът, с който работя може да разчита на мен;
- И не на последно място -когато продаваш повече, получаваш повече;
- За малко да забравя! След продаването идва и по-забавната част - прекараното свободно време с най-готините колеги и разказването на вицове, истории и много, много смях. За това си заслужава да продаваш повече.  


Важна ли е според теб работната среда за успешните продажби?

Разбира се, че работната среда е една от най-важните причини. Човек трябва да ходи с желание на работа. А в тази фирма, както казах по-горе, се чувстваш все едно се прибираш пак вкъщи при семейството. Няма какво повече да добавя по този въпрос.



Искаш ли да развиваш уменията си в този бранш и занапред?

Дали искам да се развивам уменията си в този бранш, не знам, на 22 години съм и още не знам много неща, това е едно от тях. Винаги давам всичко от себе си, когато се захвана с нещо и не мога да си позволя да предам доверието на някой, който ми го е гласувал. Другото става само.


Какво обичаш да правиш в свободното си време?
В свободното си време обичам да се разхождам с приятели, да обикалям страната и най-много обичам да хода на излети, макар и в последно време това да не се случва често.