четвъртък, 21 април 2016 г.

Нашите тийм лидери – Част 1

Днес сме решили, да Ви срещнем отново с колегата ни Лъчезар Манчев, но този път той е в позицията си на тийм лидер на един от екипите в отдел Продажби на Бизнес Информационен Каталог.


Лъчезар работи в НИТЕЛ М от повече от 4 години, тийм лидер е от година и 4 месеца – достатъчно време, за да може спокойно да отговори на няколко въпроса. А ние сме достатъчно любопитни, за да бързаме да надникнем в отговорите му и да установим има ли промяна в Лъчо от последното му интервю (от далечната 2013 година) относно работата му, разбира се...Иначе си знаем – няма промяна – луд, забавен и все така упорит!

Лъчо, как се чувстваш след година и повече като тийм лидер?

Чувствам се страхотно, важно е човек да вижда, че е ценен и не на последно място - плода на усилията си, а и с такъв страхотен и всеотдаен екип зад гърба ми, няма вариант да се чуствам по-различно.

Какво се промени за теб след тази стъпка напред? С какво беше по-различно усещането в първия работен ден в Бизнес Информационен Каталог и в първия ден като тийм лидер?

Какво се промени ли? Всичко, наистина. Като започнах работа преди 4 години, бях на 21 години, доста лекомислен и отвеян и определено не знаех къде се намирам. С течение на времето и повишаването ми в по-горни нива търговец, пораствах и чисто личностно – научих се, че нищо не идва даром и било на работа или извън нея, човек винаги трябва да прави всичко със страст и пламък в очите, да е целеустремен и да вярва искрено в това, което прави, било то и с леко донкихотова вяра. Та стигнахме и до въпросната стъпка – да стана тийм лидер. В първия ми ден като тийм лидер бях пълната противоположност на първия ми работен ден, знаех какво доверие ми е гласувано, кой трябва да заменя и колко сериозни очаквания трябва да оправдая, но все пак животът започва извън зоната на комфорта, нали?

Както знаем от едно друго твое интервю отпреди почти 3 години, обожаваш да си пръв и това е един от най-големите ти стимули в работата. Все още ли това е най-голямата ти мотивация?

Ако кажа, че не е така, ще излъжа, но по-скоро вече е по-важно екипът ми да е пръв.

Кое смяташ за основна движеща сила в екипната работа?

Работата в Нител М никога не е била просто работа и това никога не е била фирма като другите, винаги е било по-скоро начин на живот и среда, в която откриваш не само колеги, а и приятели. Това е и винаги ще бъде основната движеща сила в екипната работа – сплотяването за постигане на обща цел с едни от най-близките хора в живота ти, защото определено хората във всеки един отдел на фирмата са такива един за друг. И когато всеки един от нас вижда, че усилията му са си стрували – та-дааам екипна работа!

А кои са любимите ти начини за мотивация, с които въздействаш на колегите си?

Едно от първите неща, които научих от Мария е, че няма мулти начин за мотивация и всеки човек се мотивира по различен начин, което означава, че наистина много добре трябва да познаваш хората, с които работиш и техните слаби и силни страни. И все пак най-добрият начин да предизвикаш ентусиазъм у един човек и да развиеш най-доброто в него, е като го цениш и насърчаваш. Нищо не убива човешката амбиция, така както критиката и се стремя винаги да хваля охотно, но рядко да критикувам.


Добре, след изминалото време на тази позиция, поглеждайки назад – кои бяха твоите най-големи препятствия и къде срещна най-големи трудности?

Най-трудно определено ми беше да свикна да си разпределям времето между задълженията си като тйим лидер и като търговец, защото това беше нещо съвсем ново за мен и дори в началото си беше истински шок, но винаги усещах подкрепа зад гърба си и така определно нещата стават по-лесно.

След всичко казано, няма как да не те попитаме какви планове имаш за вбъдеще...Има ли конкретни цели пред теб?

В момента най-голямата ми цел е изчистването на всички трудности, които хората в екипа изпитват и израстването им в по-горни нива, а и съвсем скоро очакваме нови попълнения, което ще рече много труд, за да се превърнат в добри търговци и за мен ще бъде истинска радост, ако в следващото ми интервю вече разказвам за техните успехи.



Това бяха отговорите на Лъчо – тийм лидер в Бизнес Информационен Каталог. На нас ни беше доста интересно, надяваме се и на Вас...Oчаквайте и интервюто с другия тийм лидер, за който сега ще запазим мълчание.







Няма коментари:

Публикуване на коментар