сряда, 24 февруари 2016 г.

„Жената е свещена. Жената, която обичаш, два пъти повече”, Александър Дюма

За историята на 8-ми март и как го честват различните страни

Днес решихме да посветим няколко реда на същността, историята и красотата на един празник, посветен на нежната половинка от човечеството. Международният ден на жената – 8 март – един от най-цветните празници, който всяка година ни носи първото усещане за настъпващата пролет. Всяка година идва с ухание на цветя и идея да подарим малко любов! Любов, поднесена с по-специално отношение на всяка една жена в живота ни, която го прави по-поносим, по-пъстър и по-красив.


Много се е писало и много ще се изпише за фееричната същност на жената и никога няма да бъде достатъчно. Това е необятна тема, която на този ден, излиза на преден план, въпреки че празникът се поражда по малко по-различни подбуди, през далечната 1857 г. 


Денят е 8 март, мястото е Ню Йорк – първият протест на жени в историята, породен от лошите условия на труд и ниското заплащане… От този ден насетне, малко по малко, крачка по крачка, започва дългата борба на жените да постигнат равенство с мъжете. Преминава се през много различни трансформации на идеята за този ден, която всъщност се заражда в началото на 20 век, след индустриализацията и икономическата експанзия. С течение на времето празникът става все по-широко приет и се превръща в официален за много държави. През 1977 г. Общото събрание на ООН, също обявява 8 март за Международен ден на правата на жените. И така до днес, когато всеки вижда и чувства този ден по своему и го отбелязва по начин, който сам избира.

В България го приемаме по-скоро като празник на майката. Поне така са ни учили в училище, нали? А и за повечето мъже това тълкование е доста по-удобно. Но все повече във времето, тази представа се променя и 8 март се превръща в празника на Жената – майка, съпруга, приятелка, дъщеря – жената като такава. Затова и отбелязването му тук е много разнообразно. Някои го посвещават на половинките си, някои на децата си, а някои на приятелките си. Така сме си в България - всеки празнува, както обича! Но пък има държави, които имат по-конкретни и утвърдени традиции за празника.

Нека подкрепим с примери…

Италия – темпераментна страна с темпераментни жени. На този празник жените в Италия посвещават времето на приятелките си. Празнуват по женски, като се възползват от много търговски насочено внимание – безплатен вход в барове, дискотеки, мъжки стриптийз клубове и партита само за жени. Като казаното дотук в никакъв случай не изключва задължителните жестове от страна на техните мъже – подаръци, цветя и всякакви прояви на любов - всички тези очаквания си остават в сила!
Виетнам – денят на жената в тази страна има много по-стари корени. Във Виетнам 8-ми март се чества от близо две хиляди години. Историята му тръгва от сестрите Чънг – две храбри жени, които са предпочели да жертват живота си пред това да пожертват свободата си, което се случва по време на освободителната война на виетнамския народ срещу китайската агресия. Една истински вдъхновяваща история за силата на женската душа!




Русия – празникът на жената се отбелязва като официален празник и неработен ден. В Русия 8-ми март се посвещава главно на майката. Децата приготвят малки изненади за своите майки и баби, за да покажат обичта си към тях и да ги зарадват. Всяка жена там бива обсипвана с много внимание, комплименти и цветя.
Има още много, много примери…но както знаем - различни култури, различна история, различни разбирания. Затова и този празник е толкова многолик, толкова цветен и толкова разпространен - защото в него има много място за въображение. И така… това е! Навсякъде си има един ден в година, който е посветен на жената и тя, както и нейните желания, са с приоритет!

И мисля, че сега е моментът да спомена, че съществува едно известно правило за Мъжете, свързано с 8 март. Говори се, че истинските кавалери дават право на 8 желания на жената до себе си, които те се задължават да изпълнят през осмия ден на месец март!

Е, господа, считайте се за предизвикани!










Няма коментари:

Публикуване на коментар