понеделник, 6 юни 2016 г.

Отлагането – какво е това „чудо” и как да го прогоним? – част 1

Отлагането. Едва ли има някой, който да не го познава и поне веднъж да не се е опитвал да се пребори с него.

Ако сте открили за себе си, че го практикувате и отлагате важни задачи отново и отново – не се тревожете, не сте сами!  В действителност много хора отлагаме до известна степен,  но има такива, които са хронично засегнати от отлагането.  Това спира развитието на потенциала им и пречи на кариерните им възможности.


Ключът към контролиране на този разрушителен навик е да си го признаем сами пред себе си, а когато започнем  да протакаме, да разберем защо това се случва и да предприемем активни стъпки, за да управляваме времето си и резултатите по-добре.

Какво е отлагането, или т.нар. „прокрастинация”?

Отлагаме, когато не вършим нещата, които трябва да бъдат съсредоточени върху "точно сега", обикновено в полза на нищоправенето, което е по-приятно.

Според психолога проф. Clarry Lay, с виден опит по този въпрос, отлагането се случва, когато има "времева разлика между възнамеряване и поведение, което трябва да влезе в сила." Това е времето, когато има значителен период от между когато хората имат намерение да вършат работа и когато те всъщност го правят.

Как да се преборим с отлагането?
Има няколко стъпки, които ще ни помогнат да го превъзмогнем. 

1.    Дайте си реална сметка, че отлагате
Ако сте честни със себе си, вероятно знаете, когато отлагате.

Ето някои полезни индикатори,  които ще ви помогнат да разберете кога отлагате:

-          Попълвате деня си с ниско приоритетни задачи от вашия списък;
-          Четете електронната си поща няколко пъти, без да започвате работа по задачите от имейлите или не решавате какво ще се прави с тях;
-          Сядате да вършите високо приоритетна задача и почти веднага отивате да си направите чаша кафе;
-          Оставяте важни задачи от вашия списък незавършени или незапочнати, дори когато знаете, че не трябва да е така;
-          Редовно казвате "Да" на маловажни задачи, които другите ви молят да направите и запълване времето си с тях, вместо да се заемете с важните задачи, които вече са във вашия списък;
-          Стоите в очакване на "правилното настроение" или на "точното време", за да се справите с важна задача.

Важно!


Поставянето на една маловажна задача на заден план не е непременно отлагане: това може да бъде само добро приоритизиране!

Отлагането на важна задача за кратък период от време, защото се чувствате особено уморени, не е непременно „отлагане”, така че стига да не се забавите със стартирането на задачата за повече от един ден, отлагането е само конкретно за този случай.

Ако имате истински добра причина за разсрочване на нещо важно, това не винаги е задължително отлагане. Но ако просто търсите извинение, защото наистина не искате да го направите, следователно – отлагате!

В своята статия от 1986 г. "At Last, My Research Article on Procrastination", публикувана в журнал за изследване на личността, проф. Lay отбелязва, че поведението на отлагане не зависи от необходимост за постижения, енергия или самочувствие. С други думи, може да има вечно отлагане,  дори ако сте уверени в собствените си способности, енергични и можете да се насладите на това, което постигате.


Ако темата ви е интересна, не отлагайте, за да разберете повече! А от нас имате гарантирана втора част, в която ще разкажем още малко.


Захващайте се за работа и до скоро!

Източник: mindtools.com


Няма коментари:

Публикуване на коментар